Zpět do obchodu

Registrace

Jak zvládat „divnou dobu“ a nezbláznit se z toho

Nezáleží na tom, jak velký máte byt. Ale když je doma celá rodina s malými dětmi, začíná to být všude náročné. Lockdown v kombinaci s ošklivým počasím to komplikuje. Dětem chybí pohyb, kamarádi ze školky, hřiště, jejich koníčky jako je plavání, cvičení nebo třeba Sokol... a k tomu všemu potřebujete alespoň část dne trochu ticha pro home office vašeho táty. Podívejte se, co pomáhá nám alespoň trochu odlehčit domácí atmosféru:

  • Chodíme ven alespoň jednou denně
    I když celý den prší. Vezmeme si holinky. Na kočárek nahodím pláštěnku a děti mají zážitek. Hledám cíle cesty i pro mě, aby nás to vykopalo ven. Protože jsou chvíle, kdy opravdu dochází síly a motivace oblékat obě děti a přitom se nezbláznit. A tak chodíme ven třeba alespoň s tříděným odpadem, krmit ptáčky, do zásilkovny pro balíček a podobně...táta má doma aspoň na chvíli pré.
  • Hledáme (ne)tradiční domácí aktivity
    Skáčeme panáka namalovaného na čtvrtkách (sousedi ať nám odpustí, snažíme se po špičkách). Malujeme vodovkama, tvoříme z modelíny. A nejradši se mnou děti vaří a pečou. Šťourají se v těstě a ujídají mi rozinky a jablka ze štrůdlu. Malujeme barvami na obličej. Křídami čmáráme na tabuli (v malém bytě máme speciální fólii nalepenou na dveřích, tabule by se nám nikam nevešla). Malujeme speciálními fixy na skla oken.
  • Alespoň jedna lochtací/smací hra denně
    Děti prostě potřebují upustit páru. A nemohou celý den spořádaně sedět a hrát si v tichosti. Potvrzuje to i autorka knihy AHA! Rodičovství, Laura Markhamová. Podle ní je potřeba se naladit na děti a alespoň jednou denně se s nimi kočkovat, honit nebo škádlit, aby se jim srovnaly hladiny energie.
  • Staronové hračky zabaví
    Není důležité, kolik máte hraček. Ale je vždy dobré část hraček na chvíli schovat a po čase je vyndat. Děti je vnímají jako nové. Takto se snažím třeba mít třetinu ve skříni, a když vidím, že neví, s čím by si hráli, vyndám svůj trumf. Pro malé děti je to příjemná změna.
  • Samolepky
    Asi jste také už objevili kouzlo samolepek a samolepkových knížek. Když byla dcera menší, brala jsem jakékoliv lepící body ze supermarketů, aby si vyhrála. Dnes už vymýšlíme, co vylepšit samolepkami. Ačkoliv nejsem fanda polepování bytu, našli jsme pár věcí, kde mi to nevadí: láhev na pití, nočník, obal na prací gel...
  • Spokojený rodič, spokojené dítě
    Asi nejdůležitější bod našeho seznamu. Aneb kyslíkovou masku si nejprve musíte nasadit vy sami. Protože pokud budete mít špatnou náladu vy, tak i když budete dětem nosit modré z nebe, ony šťastné nebudou.
  • Raráška do každé rodiny
    Není nad dobré osvědčené hry. A tím myslím osvědčené deskovky, jako je třeba pro menší děti: Double, Příšerky ze skříně, pexeso (začínali jsme s pěti dvojicemi), ale i Malý Rarášek, který lze využívat nejen jako pohádkové čtení s aktivitami, ale i jako uspávací pohádka před spaním. Když se mi dcera nudila v autě, tak jsem si vzpomněla na úkoly z Malého Raráška. Řídila jsem a ji zabavila slovními aktivitami. Chcete si ji taky zahrát? Hru najdete zde
Zpět do obchodu