Zpět do obchodu

Registrace

Jak děti naučit uklízet bez breku a velkého tlaku?

Možná je vaše dítko perfekcionista a vše dává na své místo. Anebo si ještě nenašlo svůj "uklízecí rituál". Podívejte se, co se osvědčilo nám.

  • Nápodoba, ať to odkoukají od vás

Nejlepší je uklízení odkoukat. Uklízíte, když děti spí? Zkuste někdy uklízet spolu a dejte hračky spinkat. Děti po nějaké době začnou hračky sami uklízet. Lumpice i Rarášek nám pomáhají alespoň trochu od té doby, co se naučili chodit.

  • Rituály děti milují, protože jim dávají pocit jistoty

Zvláště menší děti oceňují pravidla. Rituály jim dávají pocit bezpečí. Stejně tak může být úklid hraček součástí večerního rituálu. U nás máme vždy večer velký společný úklid, jinak nemůžeme pustit Večerníček. Což je pro ně velká motivace. Čím jsou děti starší, tím je necháváme víc uklízet samotné a my mezitím uklízíme třeba kuchyň.

  • Úklid jako hra

Občas se děti seknou a vyloženě se jim nechce uklízet. To přijdou na pomoc "uklízecí hračky". Nejlepší jsou sklápěčky a náklaďáky s korbou, kam můžeme vyskládat kostičky nebo duplo a postupně vozit hračky na správné místo. Když potřebujeme uklidit vysypané kolíčky, sbíráme nejdřív jednu barvu kolíčků. Když je vysbíraná, tak pak druhou barvu. Člověk by neřekl, jak je takové hledání/učení barev bude bavit i v pozdějším věku! Další varianta je sbírat kolíčky pomocí jednoho kolíčku, kterým vždy nacvaknou jiným kolíčkem (Rarášek přitom vydává zvuky jako bagr). Je pravda, že tato metoda je poměrně zdlouhavějšííí...

Spojit úklid s něčím příjemným můžete také v naší hře Malý Rarášek, kde jsou i "uklízecí úkoly". Pro dítě nemusí být úklid jen otravná povinnost, ale i zábava.

  • Tancujeme a uklízíme

Hudba kolikrát odnese "dětské náladičky" a při trochu tance se dá taky dobře uklízet. Jen musíte najít tu správnou písničku!

  • Vysvětlete, proč se musí uklízet

Stejně jako dospělí, potřebují i děti znát důvod, proč je potřeba hračky umět i uklízet. Myslím, tím ty menší děti. Například, že všechna autíčka by měla parkovat pod skřínkou. A jak je smutné, když nemohou najít to své oblíbené mezi ostatními zaparkovanými auty. Brzy pochopí, proč je fajn, když všechny hračky mají své místo. 

  • Velký úklid vyděsí každého

Než vyndají děti velkou stavebnici, učíme je, že na to musí být prostor. Než budeme stavět dřevěnou vláčkodráhu, tak nesmí být na podlaze nic dalšího. Děti tak trochu uklízí hračky během dne, jinak bychom se do večera v hračkách utopili :-) 

  • Dovolený nepořádek

Domluvte se, kdy a kde je nepořádek dovolený. Jen nezapomeňte vysvětlit, kde má nepořádek své hranice. Jednou za čas si vyhodit z kopýtka potřebuje každý!

 

Poznámka: Bydlíme ve 2+KK na 47 metrech čtverečních, kde obývák je zároveň dětská herna, kuchyň i pracovna. Bez úklidu by to u nás prostě nemohlo fungovat :-D
Líbí se vám náš kreativní přístup? Podívejte se také, jakými aktivitami zabavit nemocné děti - třeba doma v karanténě, odkaz zde.

Zpět do obchodu