Zpět do obchodu

Registrace

Po dešti: Tři hry, jak motivovat děti k rychlejším přesunům

"Mamííí, loužeee!" pro některé maminky jsou louže možná noční můrou. Ale poradíme vám, jak je využít. Protože občas jsou přesuny s malými průzkumníky příliš pomalé. Po letních bouřkách je totiž spousty materiálu, se kterým můžete cestu urychlit a nasměřovat... 

  • Louže a klacík jako štětec malého malíře

Až uvidíte před sebou v dálce louži, zkuste malé rarášky nasměřovat: "Vidíš tamtu louži, pojď, budeme s ní malovat!" Málokteré dítě odolá výzvě vzít si do ruky klacík a malovat namočeným klacíkem vodou z louže. Dopředu si určete pravidla jako: Dnes nemáme holínky, tak do vody nešlapeme. Namalujeme tři zvířátka (auta, sluníčka..) a jdeme hledat další louži. Na sídlišti určitě několik louží za sebou najdete.

  • Není větev jako větev

Po vodní průtrži napadalo na zem i několik větších větví s listím. Naše lumpice nelenila a jednu si také vyhlédla se slovy: "To je moje koště! Zametu nám cestu a budeme to tu mít hezký!" Ačkoliv na mě šly mrákoty, jak dlouhá cesta na poštu nás dnes čeká...vyzrála jsem na to takto: "Podívej, tady je to taky potřeba zamést!" A postupně jsem ji ukazovala místa, kudy jít...abychom šly tím naším směrem a nemusely zametat celé sídliště :-D

  • Jak jsi veliká/velikej?

Po chvíli přestalo Lumpici bavit zametání. A hned vyměnila větev za dost dlouhý klacík. Větší než je ona sama. A při chůzi s ním pořádně ťukala o zem. "Ťupkuju, víš mami to se teď tak dělá..." významně kývla Lumpice. Obdivuje teď totiž všechny s nordic holemi. "No vidíš! To je paráda," přemýšlela jsem, jak využít tak dlouhého předmětu a oči mi směřovaly k poště. "A dosáhneš svým klacíkem na tuto větev?" zkusila jsem ji zaujmout další hrou, abychom směřovaly cestou lemovanou javory k našemu cíli. Podařilo se a obě jsme měly radost, že jsme se posouvaly s úsměvem, hrou a přijatelnému tempu pro obě strany :-)

 

P. S. Lumpice má klackovité období. A tak jsme domluvené, že když k nám poběží jakýkoliv pejsek, odkládá klacík, aby se s chlupáčem nemusela přetahovat. Protože klacíky milují i čtyřnozí miláčci a my všechny neznáme, tak jsme opatrnější a pejsky neprovokujeme.

 

Pokud hledáte další inspiraci, jak si hrát s malými dětmi, podívejte se na naší hru Malý Rarášek. Pohádkové čtení s úkoly se hodí na doma i na ven!

Zpět do obchodu